Delta property Logo

Svet nehnuteľností

,,Najväčším bohatstvom je vzdelanie,,

A práve preto Vám prinášame vedomosti a najnovšie informácie zo sveta nehnuteľností

Späť na blog

Ako si správne vybrať realitného makléra?

 

 

V tomto článku sa budem bližšie venovať veľmi podstatnej veci pre úspech/neúspech pri predaji, alebo kúpe nehnuteľnosti. Ako si vybrať realitného makléra, konzultanta, sprostredkovateľa, poradcu, obchodníka? V praxi sa stretneme s množstvom pomenovaní tohto povolania. Je však medzi nimi rozdiel? Odpoveď znie NIE. V prvom rade to má byť človek, ktorému dokonale veríte. Hľadajte partnera pre Váš obchod.

Ako si správne vybrať realitného makléra?

 

Ako ale zistiť kto je najlepší realitný maklér?

 

Dbajte na referencie!

Obchod s nehnuteľnosťami je veľmi citlivá záležitosť. Častokrát ide o celoživotné úspory. Preto je veľmi podstatné, aby ste svojmu konzultantovi dôverovali. Veriť cudzej osobe je ťažké, hľadajte teda na základe referencie. Hodnovernejší zdroj ako niekto známy snáď neexistuje, no tiež to nie je vždy stopercentnou zárukou.

 

Vyspovedajte ho!

Nebojte sa klásť otázky. Ako dlho sa venuje tejto profesii? Koľko má za sebou zrealizovaných obchodov? Koľko predal podobných nehnuteľností? Akú navrhuje stratégiu pri predaji Vašej nehnuteľnosti? Akú odhaduje dobu predaja? Aké sú jeho zvyčajné postupy a marketingové nástroje?

 

Riešte províziu!

Výška provízie určite nie je ukazovateľom kvality ponúkanej služby. Väčšinou sa pohybuje vo výške 3-5%. Opýtajte sa, čo všetko obsahuje. Aké poplatky za Vás konzultant hradí. Dajte si pozor na “lacných” maklérov. Spočiatku to môže vyzerať, že ušetríte, avšak vo väčšine prípadov sa to odzrkadlí na kvalite práce, neskôr na dodatočných platbách, ktoré budete musieť uhradiť. Profesionálny konzultant zo svojej provízie nezľavuje, za svojou prácou si stojí a vie čo všetko obnáša.

 

Váš konzultant – Vaša vizitka

Obchodníci s realitami sú väčšinou výborní rečníci, veď tak by to aj malo byť. No nie menej podstatná je online komunikácia. Pozrite si na internete predošlú prácu konzultanta, ako zvykne fotiť nehnuteľnosť, aký pridáva popis. Myslite na to, že veľmi podobne bude prezentovaná aj tá Vaša.

 

Neponáhľajte sa!

Výber toho správneho partnera pre Váš obchod je proces. Profesionálny realitný konzultant nikdy netlačí do spolupráce ihneď. Dôvera nastáva vtedy, keď vy máte pocit, že s týmto človekom chcete spolupracovať. Nie vtedy, keď maklér vyberie na stôl zmluvu a ,,dotlačí,, Vás ju podpísať. Máte čas, neponáhľajte sa.